ZIOŁOWE GRZANKI
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie koncentratu Chleba ryżowego Celiko (400 g)
- 130 ml mleka
- 220 ml wody
- 1 łyżka stołowa oleju lub stopionego masła
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- ulubione zioła lub przyprawy – np. chili, zioła prowansalskie, oregano, bazylia itp.
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Koncentrat mąki wsyp do naczynia, dodaj ciepłą wodę i mleko o temp. ok. 35 °C, tłuszcz oraz jajka. Całość dobrze wymieszaj, następnie wyrabiaj ręcznie lub miksuj ok. 5 minut. Ciasto powinno być bardzo gęste.
KROK 2
Ciasto przełóż do wysmarowanej olejem foremki o wymiarach 12 x 26 cm. Jego powierzchnię posmaruj olejem. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.
KROK 3
Grzanki piecz w temp. 200 °C przez ok. 40-45 minut. Po wystudzeniu chleb pokrój w kostkę i posyp ulubionymi przyprawami, a następnie przyrumień na patelni.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: