WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI
CIASTO
- 1 opakowanie koncentratu Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 100 ml ciepłej wody (do siemienia)
- 300 ml ciepłej wody
- 30 g oleju roślinnego
- śliwki
KRUSZONKA
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki cukru wanilinowego Celiko 32 g
- 1 łyżka oleju
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Zawartość torebki wyspać do naczynia, dodać jaja,
wodę, wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać olej.
Całość wyrabiać mikserem ok. 3 min.
KROK 2
Następnie ciasto wylać na blachę o wymiarach 22×32 cm
i wstawić do nagrzanego do temp. 180 °C piekarnika
i piec 15 min. Wyjąć i ostudzić na kratce.
KROK 3
Zawartość torebki z kremem i 1 łyżeczkę kakao wsypać do
100 ml mleka i ubijać mikserem 3 min. Odstawić na 2 min. Następnie do budyniu dodawać porcjami miękkie, nadal ubijać
aż masa stanie się gęsta i puszysta.
KROK 4
Upieczone ciasto wyjąć z blachy. Szklanką wyciąć kółka z ciasta. Na każde ciastko nałożyć krem budyniowy i maliny.
KROK 5
Pozostałe ciasto rozkruszyć i posypać nim gotowe ciastka.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: