WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Wegetariańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami, przygotowane z wykorzystaniem produktów Celiko.

SKŁADNIKI

 

CIASTO

  • 1 opakowanie koncentratu Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 100 ml ciepłej wody (do siemienia)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 30 g oleju roślinnego
  • śliwki

KRUSZONKA

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki cukru wanilinowego Celiko 32 g
  • 1 łyżka oleju

Do wykonania przepisu polecamy:

Wegetariańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami, przygotowane z wykorzystaniem produktów Celiko.

KROK 1

Zawartość torebki wyspać do naczynia, dodać jaja,
wodę, wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać olej.
Całość wyrabiać mikserem ok. 3 min.

KROK 2

Następnie ciasto wylać na blachę o wymiarach 22×32 cm
i wstawić do nagrzanego do temp. 180 °C piekarnika
i piec 15 min. Wyjąć i ostudzić na kratce.

KROK 3

Zawartość torebki z kremem i 1 łyżeczkę kakao wsypać do
100 ml mleka i ubijać mikserem 3 min. Odstawić na 2 min. Następnie do budyniu dodawać porcjami miękkie, nadal ubijać
aż masa stanie się gęsta i puszysta.

KROK 4

Upieczone ciasto wyjąć z blachy. Szklanką wyciąć kółka z ciasta. Na każde ciastko nałożyć krem budyniowy i maliny.

KROK 5

Pozostałe ciasto rozkruszyć i posypać nim gotowe ciastka.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: