WALENTYNKOWY DESER – SERCE
SKŁADNIKI
- 200 g mrożonych wiśni
- 1 opakowanie Galaretki wiśniowej Celiko 75 g
- 1/3 opakowania Ciasta biszkoptowego Celiko 200 g
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- ½ płaskiej łyżeczki Proszku do pieczenia Celiko 30 g
- 90 g śmietanki 30% – schłodzonej
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Białko ubij z 2 łyżkami cukru. Następnie dodaj żółtko i krótko miksuj. Dodaj 1/3 opakowania ciasta biszkoptowego, ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i delikatnie wymieszaj składniki. Biszkopt wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut.
KROK 2
PRZYGOTOWANIE ŻELKI WIŚNIOWEJ
Do miski wsyp 5 łyżek galaretki i zalej ją 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Wiśnie podgrzewaj delikatnie w rondelku, aż się rozmrożą. Następnie zblenduj je. Następnie ponownie je zagotuj i połącz z napęczniałą galaretką. Połowę masy wiśniowej zamroź, a następnie wytnij z niej mniejsze kółka pasujące do wybranej przez Ciebie formy.
KROK 3
PRZYGOTOWANIE MUSU WIŚNIOWEGO
90 g schłodzonej śmietanki ubij, a następnie połącz z niezamrożoną częścią masy wiśniowej.
KROK 4
SKŁADANIE SERDUSZKA
Przygotuj silikonową formę w kształcie serca. Układaj w niej kolejne elementy deseru: mus wiśniowy, żelkę wiśniową i biszkopt. Tak przygotowany deser należy mrozić minimum 6 godzin.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: