ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA PIERNIKOWE

Świąteczne ciasteczka piernikowe Celiko.

SKŁADNIKI

 

CIASTO

  • opakowanie koncentratu ciasta kruchego Celiko 200 g
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oleju (ok. 15 g)
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (wg. uznania)
  • 1 łyżka miodu

LUKIER

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody

Do wykonania przepisu polecamy:

Świąteczne ciasteczka piernikowe Celiko.

KROK 1

Do miski przesiej koncentrat ciasta kruchego i przyprawę do piernika. Następnie wbij jaja, wlej olej i miód. Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 3 min (jeśli wyrabiasz ręcznie – wyrabiaj do momentu, aż powstanie gładka, jednolita, błyszcząca masa).

KROK 2

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Z gotowej masy urywaj niewielkie kęsy i wilgotnymi rękoma formuj kulki, spłaszcz i połóż na blaszce do pieczenia. Ciasteczka układaj w odległości min. 1 cm od siebie, aby po wyrośnięciu się nie stykały. Piecz ok. 10 minut w temp. 180°C.

KROK 3

Przygotuj lukier. Wsyp cukier puder do kubeczka, dolewaj do niego małymi porcjami gorącą wodę i mieszaj, aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Gotowe pierniczki posmaruj lukrem.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: