SERNIK NA ZIMNO
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie koncentratu Ciasta kruchego Celiko 200 g
- 60 g masła
- 1 jajo
- 2 łyżki mleka/wody
- 3 opakowania dowolnej Galaretki bez cukru Celiko
- 3 opakowania serków homogenizowanych
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Z koncentratu ciasta, masła (lub oleju), jajka i mleka (lub wody; ilość mleka/wody zależy od wielkości żółtka) zagnieć ciasto.
KROK 2
Podziel ciasto na 3 części, w zależności od wielkości foremek, w których chcesz przygotować deser.
KROK 3
Ciasto wyłóż na natłuszczone foremki a następnie wstaw je na 10 mn. do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C.
KROK 4
Zagotuj 400 ml wody. Wsyp dwa opakowania galaretki przezroczystej o smaku owoców leśnych (lub galaretki cytrynowej bez cukru) i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
KROK 5
W dużej misce umieść serki waniliowe homogenizowane. Następnie przelej do nich przestudzoną galaretkę. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
KROK 6
Odczekaj około 15 minut i następnie przelej lekko tężejącą masę serową na upieczone ciasto kruche w foremkach. Tak przygotowane foremki umieść w lodówce na kolejne 15 minut.
KROK 7
Przygotuj galaretkę, dodaj cukru według uznania – wsyp zawartość opakowania do 500 ml gorącej wody, mieszaj do rozpuszczenia się galaretki.
KROK 8
Gotową galaretkę odstaw, by przestygła i delikatnie stężała.
KROK 9
Galaretkę wylewaj na owoce dopiero wtedy, gdy całkowicie przestygnie i zacznie już lekko tężeć.
KROK 10
Następnie umieść deser kolejny raz w lodówce do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje. Po tym czasie sernik jest gotowy do jedzenia.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: