PIZZERINKI Z PESTO
SKŁADNIKI (NA 4 PIZZERINKI)
- 1 opakowanie chleba ryżowego Celiko 400 g
- 2 jaja
- 220 ml wody
- 130 ml ciepłego mleka (w temp. ok. 30°C)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- pesto bazyliowe/pomidorowe
- pomidorki koktajlowe
- listki bazylii
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Koncentrat chleba ryżowego przesiej do miski, dodaj jajka (w temperaturze pokojowej), mleko, wodę i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj (widelcem lub mikserem), aż uzyskasz gładką masę.
KROK 2
Rozłóż papier do pieczenia na blaszce. Ciasto wykładaj łyżką (ma konsystencję bardzo gęstej śmietany, nie rozlewa się). Uformuj łyżką na papierze okrągłe „placki”.
KROK 3
Przykryj uformowane „placki” ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie piecz 25 minut w 200°C.
KROK 4
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posmaruj spody pizzerinek pesto. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe i listki bazylii. Opcjonalnie możesz również podać je ze startym parmezanem.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: