PIEROGI BEZGLUTENOWE
PIEROGI BEZGLUTENOWE
SKŁADNIKI
- 1 koncentrat mąki bezglutenowej 200 g (Uniwersalna mieszanka mąk Celiko)
- 1 jajo
- 90-100 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (ok. 5 g)
- ulubiony farsz
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Siemię lniane zalej 50 ml ciepłej wody i odstaw do napęcznienia (3-5 min).
KROK 2
Do miski przesiej koncentrat mąki, dodaj jajo i wlej siemię. Zagniataj ciasto dolewając pozostałą część wody, do momentu, aż nie będzie się kruszyć.
KROK 3
Ciasto wałkuj partiami (szybko wysycha, więc najlepiej przykryć je folią spożywczą). Szklanką wykrawaj krążki. Na krążek nakładaj farsz, złóż na pół i dokładnie sklej.
KROK 4
Pierogi wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę, Aby pierogi się nie sklejały można dodać do wody łyżeczkę oleju lub masła. Pierogi gotuj ok. 5-7 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: