PIEROGI BEZGLUTENOWE

PIEROGI BEZGLUTENOWE

Pierogi bezglutenowe Celiko podawane ze śmietaną.

SKŁADNIKI

 

  • 1 koncentrat mąki bezglutenowej 200 g (Uniwersalna mieszanka mąk Celiko)
  • 1 jajo
  • 90-100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (ok. 5 g)
  • ulubiony farsz

Do wykonania przepisu polecamy:

Pierogi bezglutenowe Celiko podawane ze śmietaną.

KROK 1

Siemię lniane zalej 50 ml ciepłej wody i odstaw do napęcznienia (3-5 min).

KROK 2

Do miski przesiej koncentrat mąki, dodaj jajo i wlej siemię. Zagniataj ciasto dolewając pozostałą część wody, do momentu, aż nie będzie się kruszyć.

KROK 3

Ciasto wałkuj partiami (szybko wysycha, więc najlepiej przykryć je folią spożywczą). Szklanką wykrawaj krążki. Na krążek nakładaj farsz, złóż na pół i dokładnie sklej.

KROK 4

Pierogi wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę, Aby pierogi się nie sklejały można dodać do wody łyżeczkę oleju lub masła. Pierogi gotuj ok. 5-7 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: