PASZTECIKI Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI
CIASTO
- 1 opakowanie Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
- 1 jajko
- 30 g oleju
- 75 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
FARSZ
- 2 garści pieczarek
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka oleju
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, cząber, czosnek w proszku
DODATKOWO
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka – do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Mieszankę ciasta przesiej do miski. Dodaj olej, sól i jajko. Wszystko razem wymieszaj. Następnie wlej ciepłe mleko i wyrób ciasto. Odłóż je do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
KROK 2
Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego i podsmaż pieczarki z cebulą – dopraw do smaku. Zostaw farsz do wystygnięcia.
KROK 3
Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie wyrób je ręką, aż będzie gładkie. Następnie wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
KROK 4
Pokrój ciasto na duże prostokąty o wymiarach około 10 cm x 7 cm. Nałóż przygotowany farsz na środek wyciętych prostokątów, a następnie zwiń, lekko dociskając do blatu, aby ciasto się skleiło. Wierzch posmaruj żółtkiem.
KROK 5
Paszteciki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 °C, przez ok. 30 minut – do zarumienienia.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: