PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

Paszteciki z pieczarkami na desce

SKŁADNIKI

 

CIASTO

  • 1 opakowanie Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 1 jajko
  • 30 g oleju
  • 75 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli

FARSZ

  • 2 garści pieczarek
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, cząber, czosnek w proszku

DODATKOWO

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka – do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Do wykonania przepisu polecamy:

Paszteciki z pieczarkami na desce

KROK 1

Mieszankę ciasta przesiej do miski. Dodaj olej, sól i jajko. Wszystko razem wymieszaj. Następnie wlej ciepłe mleko i wyrób ciasto. Odłóż je do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie przygotuj farsz.

KROK 2

Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego i podsmaż pieczarki z cebulą – dopraw do smaku. Zostaw farsz do wystygnięcia.

KROK 3

Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie wyrób je ręką, aż będzie gładkie. Następnie wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 1 cm.

KROK 4

Pokrój ciasto na duże prostokąty o wymiarach około 10 cm x 7 cm. Nałóż przygotowany farsz na środek wyciętych prostokątów, a następnie zwiń, lekko dociskając do blatu, aby ciasto się skleiło. Wierzch posmaruj żółtkiem.

KROK 5

Paszteciki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 °C, przez ok. 30 minut – do zarumienienia.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: