OWOCE POD KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie Ciasta kruchego Celiko
- 2 żółtka jaja
- 40 g schłodzonego masła
- 2 łyżeczki wody
- świeże morele (10 sztuk)
- cukier mielony – 3 łyżki (jeśli morele są twarde, użyj więcej cukru, np. 5 łyżek)
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Do przesianego koncentratu ciasta dodaj żółtka, masło i wodę. Zagnieć dokładnie ciasto.
KROK 2
Z zagniecionego ciasta uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż kulę do zamrażalnika na godzinę.
KROK 3
Owoce pokrój w ćwiartki lub kostkę i wymieszaj z cukrem pudrem. Wyłóż do naczynia żaroodpornego.
KROK 4
Wyjmij zamrożone ciasto, zetrzyj je na tarce na grubych oczkach i posyp nim owoce.
KROK 5
Ciasto piecz aż się zarumieni w temperaturze 200 °C.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: