OPONKI SEROWE
SKŁADNIKI
- 1 koncentrat ciasta drożdżowego Celiko 200 g
- 1 jajo
- 200 g twarogu śmietankowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
- olej do smażenia
Zamiast koncentratu ciasta drożdżowego, można wykorzystać koncentrat ciasta kruchego w proporcjach 1:1. Wówczas skrócimy czas przygotowania oponek (nie trzeba pozostawiać oponek do wyrośnięcia).
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Do miski przesiej koncentrat mąki, cukier wanilinowy wbij jajo i włóż twaróg.
KROK 2
Wyrób ciasto, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa.
KROK 3
Ciasto rozwałkuj i wytnij oponki (większe kółko szklanką a mniejsze najlepiej naparstkiem lub nakrętką). Oponki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
KROK 4
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Oponki smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż będą miały złoty kolor z dwóch stron. Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik, w celu pozbycia nadmiaru tłuszczu.
KROK 5
Gotowe posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: