OPONKI SEROWE 

Oponki serowe Celiko posypane cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

 

  • 1 koncentrat ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 1 jajo
  • 200 g twarogu śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
  • olej do smażenia

Zamiast koncentratu ciasta drożdżowego, można wykorzystać koncentrat ciasta kruchego w proporcjach 1:1. Wówczas skrócimy czas przygotowania oponek (nie trzeba pozostawiać oponek do wyrośnięcia).

Do wykonania przepisu polecamy:

Oponki serowe Celiko posypane cukrem pudrem.

KROK 1

Do miski przesiej koncentrat mąki, cukier wanilinowy wbij jajo i włóż twaróg.

KROK 2

Wyrób ciasto, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa.

KROK 3

Ciasto rozwałkuj i wytnij oponki (większe kółko szklanką a mniejsze najlepiej naparstkiem lub nakrętką). Oponki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.

KROK 4

Rozgrzej tłuszcz na patelni. Oponki smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż będą miały złoty kolor z dwóch stron. Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik, w celu pozbycia nadmiaru tłuszczu.

KROK 5

Gotowe posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: