MUS ANANASOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ
SKŁADNIKI
- 200 g ananasa z puszki
- 23 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 6 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
- 120 g śmietanki 30 %
- 175 ml wody schłodzonej do temp. 5 °C
- 1 opakowanie Śnieżynki Celiko
- 1 opakowanie Ananasa liofilizowanego FRUPP 15 g
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Ananasa pokrój w kostkę i zagotuj w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Gotuj, aż zmięknie, a następnie zblenduj na gładką masę. Ponownie zagotuj i wymieszaj z żelatyną. Odstaw do przestudzenia (nie dopuścić do stężenia).
KROK 2
Kiedy masa ananasowa przestygnie, ubij mocno schłodzoną śmietankę na 3/4 (tzn. nie do całkowitego ubicia, ale tak aż będą widocznie ślady miksera, które po chwili znikają). Jedną łyżkę musu ananasowego dodaj do śmietanki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj łyżka po łyżce mus do śmietanki, cały czas miksując. Gotowy mus przelej do pucharków i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
KROK 3
Do wysokiego naczynia wlej 175 ml wody schłodzonej do temperatury poniżej 5 °C. Zawartość opakowania Śnieżynki powoli wsyp do wody i miksuj około 5 minut. Porcję przygotowanej Śnieżynki wyłożyć na mus bezpośrednio przed podaniem. Ozdobić cząstkami liofilizowanego ananasa.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: