GOFRY Z FRUŻELINĄ
SKŁADNIKI
GOFRY
- 1 opakowanie Uniwersalnej mieszanki mąk Celiko
- 15 g mielonego siemienia lnianego
- opakowanie Cukru wanilinowego Celiko
- 350 ml wody
FRUŻELINA WIŚNIOWA
- 450 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka Kisielu wiśniowego Celiko
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Siemię lniane zalej 100 ml wody i zaczekaj, aż zgęstnieje.
KROK 2
Do miski przesiej uniwersalną mieszankę mąk, dodaj cukier wanilinowy, siemię lniane i szklankę wody. Mieszaj do uzyskania gęstej, ale lejącej masy.
KROK 3
Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry do zarumienienia.
KROK 4
Aby przygotować polewę do garnka wsyp wiśnie, cukier i wlej pół szklanki wody. Całość doprowadź do wrzenia.
KROK 5
W 50 ml wody rozpuść łyżkę kisielu wiśniowego i wlej go do garnka z wiśniami, ciągle mieszając. Po zgęstnieniu zdejmij gotową frużelinę z palnika. Tak przygotowaną frużeliną udekoruj gofry.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: