WALENTYNKOWY DESER – SERCE

Deser walenkowy - serce z musu wiśniowego z żelką i biszkoptem

INGREDIENTS

 

  • 200 g mrożonych wiśni
  • 1 opakowanie Galaretki wiśniowej Celiko 75 g
  • 1/3 opakowania Ciasta biszkoptowego Celiko 200 g
  • 1 egg
  • 2 łyżki cukru
  • ½ płaskiej łyżeczki Proszku do pieczenia Celiko 30 g
  • 90 g śmietanki 30% – schłodzonej

Recommended products:

Deser walenkowy - serce z musu wiśniowego z żelką i biszkoptem

STEP 1
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Białko ubij z 2 łyżkami cukru. Następnie dodaj żółtko i krótko miksuj. Dodaj 1/3 opakowania ciasta biszkoptowego, ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i delikatnie wymieszaj składniki. Biszkopt wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut.

STEP 2
PRZYGOTOWANIE ŻELKI WIŚNIOWEJ

Do miski wsyp 5 łyżek galaretki i zalej ją 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Wiśnie podgrzewaj delikatnie w rondelku, aż się rozmrożą. Następnie zblenduj je. Następnie ponownie je zagotuj i połącz z napęczniałą galaretką. Połowę masy wiśniowej zamroź, a następnie wytnij z niej mniejsze kółka pasujące do wybranej przez Ciebie formy.

STEP 3
PRZYGOTOWANIE MUSU WIŚNIOWEGO

90 g schłodzonej śmietanki ubij, a następnie połącz z niezamrożoną częścią masy wiśniowej.

STEP 4
SKŁADANIE SERDUSZKA

Przygotuj silikonową formę w kształcie serca. Układaj w niej kolejne elementy deseru: mus wiśniowy, żelkę wiśniową i biszkopt. Tak przygotowany deser należy mrozić minimum 6 godzin.

 

Enjoy!

Recommended products: