TORT CZEKOLADOWY
TORT CZEKOLADOWY
INGREDIENTS
BISZKOPT
- 1 opakowanie Ciasta biszkoptowego Celiko
- 50 g sugar
- 3 jaja
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko
- 1 łyżka kakao naturalnego Cacao Natura Celiko
- 1 łyżka wody
KREM CZEKOLADOWY
- 3 łyżki kakao naturalnego Cacao Natura Celiko
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
- ½ – ¾ szklanki cukru pudru (wg upodobań)
- 2 łyżki likieru czekoladowego
INGREDIENTS FOR THE TOPPING:
- 1 łyżka kakao naturalnego Cacao Natura Celiko
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ kostki masła
- 1-2 łyżki wody
DODATKI
- ½ szklanki soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu
- starta, gorzka czekolada do dekoracji
Recommended products:
STEP 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i z cukrem. Następnie dodaj po jednym żółtku i dalej ubijaj.
STEP 2
Do gotowej piany dodaj małymi porcjami przesiany koncentrat zmieszany z kakao, proszkiem do pieczenia oraz wodę i delikatnie mieszaj. Biszkopt piecz w 180°C, ok. 25 min (do suchego patyczka).
STEP 3
Masło o temperaturze pokojowej włóż do misy i utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie małymi porcjami przesiewaj kakao i dolewaj likier i nadal delikatnie ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą.
STEP 4
W rondlu rozpuść masło – wsyp cukier, kakao, dodaj łyżkę wody. Całość podgrzewaj do rozpuszczenia, cały czas mieszając – nie doprowadzaj do wrzenia. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta, dodaj jeszcze trochę wody. Następnie ostudź polewę.
STEP 5
Ostudzony biszkopt podziel na dwie lub trzy części, nasącz sokiem pomarańczowym.
KROK 6
Następnie przełóż kremem. Górę i boki tortu posmaruj kremem i polej polewą. Udekoruj startą, gorzką czekoladą. Tort można podawać lekko schłodzony lub zimny z lodówki.
Enjoy!
Recommended products: