TORT CZEKOLADOWY

TORT CZEKOLADOWY

Tort czekoladowy Celiko.

INGREDIENTS

 

BISZKOPT

  • 1 opakowanie Ciasta biszkoptowego Celiko
  • 50 g sugar
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko
  • 1 łyżka kakao naturalnego Cacao Natura Celiko
  • 1 łyżka wody

KREM CZEKOLADOWY

  • 3 łyżki kakao naturalnego Cacao Natura Celiko
  • 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • ½ – ¾ szklanki cukru pudru (wg upodobań)
  • 2 łyżki likieru czekoladowego

INGREDIENTS FOR THE TOPPING:

  • 1 łyżka kakao naturalnego Cacao Natura Celiko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ kostki masła
  • 1-2 łyżki wody

DODATKI

  • ½ szklanki soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu
  • starta, gorzka czekolada do dekoracji

Recommended products:

Tort czekoladowy Celiko.

STEP 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i z cukrem. Następnie dodaj po jednym żółtku i dalej ubijaj.

STEP 2

Do gotowej piany dodaj małymi porcjami przesiany koncentrat zmieszany z kakao, proszkiem do pieczenia oraz wodę i delikatnie mieszaj. Biszkopt piecz w 180°C, ok. 25 min (do suchego patyczka).

STEP 3

Masło o temperaturze pokojowej włóż do misy i utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie małymi porcjami przesiewaj kakao i dolewaj likier i nadal delikatnie ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą.

STEP 4

W rondlu rozpuść masło – wsyp cukier, kakao, dodaj łyżkę wody. Całość podgrzewaj do rozpuszczenia, cały czas mieszając – nie doprowadzaj do wrzenia. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta, dodaj jeszcze trochę wody. Następnie ostudź polewę.

STEP 5

Ostudzony biszkopt podziel na dwie lub trzy części, nasącz sokiem pomarańczowym.

KROK 6

Następnie przełóż kremem. Górę i boki tortu posmaruj kremem i polej polewą. Udekoruj startą, gorzką czekoladą. Tort można podawać lekko schłodzony lub zimny z lodówki.

 

Enjoy!

Recommended products: