PTYSIE Z KREMEM KAKAOWYM

Ptysie z kremem kakaowym Celiko.

INGREDIENTS

 

  • 1 opakowanie Uniwersalnej Mieszanki Mąk Celiko
  • 1 opakowanie Budyniu śmietankowego lub waniliowego Celiko
  • 4 czubate łyżeczki Kakao instant Gumiś
  • 125 ml wody
  • 375 g margaryny
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 5 jaj
  • 25 g kakao naturalnego Cacao Natura

Recommended products:

Ptysie z kremem kakaowym Celiko.

STEP 1

Wodę i 125 g margaryny zagotuj w garnku. Następnie wsyp Uniwersalną Mieszankę Mąk i mieszaj energicznie.

STEP 2

Garnek z ciastem postaw na kuchence i gotuj, ciągle mieszając, około 1 minutę. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie letnie, przełóż je do miski i miksuj na niskich obrotach, dodając po jednym jajku. Miksuj, aż masa będzie gładka.

STEP 3

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i formuj ptysie na papierze do pieczenia. Ciastka wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez 20 minut.

STEP 4

Z 0,5 l szklanki zimnego mleka odlej ½ szklanki, a następnie wsyp budyń i 4 czubate łyżeczki kakao instant Gumiś. Budyń wymieszaj.

STEP 5

Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony wcześniej w mleku budyń z kakao i mieszaj do momentu zgęstnienia. Pozostaw tak przygotowaną masę do ostygnięcia.

KROK 6

Miękką margarynę utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie wsyp cukier puder i porcjami dodawaj budyń. Miksuj całość na gładką masę.

KROK 7

Ostygnięte ptysie, jeśli są wysokie, przetnij poziomo na pół i wyciśnij krem z rękawa, lub nałóż krem między dwa ptysie.

KROK 8

Aby zrobić polewę, użyj 100 g cukru pudru, 25 g kakao i 4 łyżek wody. Wymieszaj składniki, zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.

Enjoy!

Recommended products: