PTYSIE Z KREMEM KAKAOWYM
INGREDIENTS
- 1 opakowanie Uniwersalnej Mieszanki Mąk Celiko
- 1 opakowanie Budyniu śmietankowego lub waniliowego Celiko
- 4 czubate łyżeczki Kakao instant Gumiś
- 125 ml wody
- 375 g margaryny
- ¼ szklanki cukru pudru
- 500 ml mleka
- 5 jaj
- 25 g kakao naturalnego Cacao Natura
Recommended products:
STEP 1
Wodę i 125 g margaryny zagotuj w garnku. Następnie wsyp Uniwersalną Mieszankę Mąk i mieszaj energicznie.
STEP 2
Garnek z ciastem postaw na kuchence i gotuj, ciągle mieszając, około 1 minutę. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie letnie, przełóż je do miski i miksuj na niskich obrotach, dodając po jednym jajku. Miksuj, aż masa będzie gładka.
STEP 3
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i formuj ptysie na papierze do pieczenia. Ciastka wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez 20 minut.
STEP 4
Z 0,5 l szklanki zimnego mleka odlej ½ szklanki, a następnie wsyp budyń i 4 czubate łyżeczki kakao instant Gumiś. Budyń wymieszaj.
STEP 5
Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony wcześniej w mleku budyń z kakao i mieszaj do momentu zgęstnienia. Pozostaw tak przygotowaną masę do ostygnięcia.
KROK 6
Miękką margarynę utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie wsyp cukier puder i porcjami dodawaj budyń. Miksuj całość na gładką masę.
KROK 7
Ostygnięte ptysie, jeśli są wysokie, przetnij poziomo na pół i wyciśnij krem z rękawa, lub nałóż krem między dwa ptysie.
KROK 8
Aby zrobić polewę, użyj 100 g cukru pudru, 25 g kakao i 4 łyżek wody. Wymieszaj składniki, zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
Enjoy!
Recommended products: