PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

Paszteciki z pieczarkami na desce

INGREDIENTS

 

INGREDIENTS FOR THE DOUGH:

  • 1 opakowanie Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 1 egg
  • 30 g oleju
  • 75 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli

FARSZ

  • 2 garści pieczarek
  • ½ małej cebuli
  • 1 tbsp vegetable oil
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, cząber, czosnek w proszku

DODATKOWO

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka – do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Recommended products:

Paszteciki z pieczarkami na desce

STEP 1

Mieszankę ciasta przesiej do miski. Dodaj olej, sól i jajko. Wszystko razem wymieszaj. Następnie wlej ciepłe mleko i wyrób ciasto. Odłóż je do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie przygotuj farsz.

STEP 2

Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego i podsmaż pieczarki z cebulą – dopraw do smaku. Zostaw farsz do wystygnięcia.

STEP 3

Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie wyrób je ręką, aż będzie gładkie. Następnie wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 1 cm.

STEP 4

Pokrój ciasto na duże prostokąty o wymiarach około 10 cm x 7 cm. Nałóż przygotowany farsz na środek wyciętych prostokątów, a następnie zwiń, lekko dociskając do blatu, aby ciasto się skleiło. Wierzch posmaruj żółtkiem.

STEP 5

Paszteciki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 °C, przez ok. 30 minut – do zarumienienia.

 

Enjoy!

Recommended products: