OPONKI SEROWE
INGREDIENTS
- 1 koncentrat ciasta drożdżowego Celiko 200 g
- 1 jajo
- 200 g twarogu śmietankowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
- frying oil
Zamiast koncentratu ciasta drożdżowego, można wykorzystać koncentrat ciasta kruchego w proporcjach 1:1. Wówczas skrócimy czas przygotowania oponek (nie trzeba pozostawiać oponek do wyrośnięcia).
Recommended products:
STEP 1
Do miski przesiej koncentrat mąki, cukier wanilinowy wbij jajo i włóż twaróg.
STEP 2
Wyrób ciasto, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa.
STEP 3
Ciasto rozwałkuj i wytnij oponki (większe kółko szklanką a mniejsze najlepiej naparstkiem lub nakrętką). Oponki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
STEP 4
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Oponki smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż będą miały złoty kolor z dwóch stron. Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik, w celu pozbycia nadmiaru tłuszczu.
STEP 5
Gotowe posyp cukrem pudrem.
Enjoy!
Recommended products: