OPONKI SEROWE 

Oponki serowe Celiko posypane cukrem pudrem.

INGREDIENTS

 

  • 1 koncentrat ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 1 jajo
  • 200 g twarogu śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
  • frying oil

Zamiast koncentratu ciasta drożdżowego, można wykorzystać koncentrat ciasta kruchego w proporcjach 1:1. Wówczas skrócimy czas przygotowania oponek (nie trzeba pozostawiać oponek do wyrośnięcia).

Recommended products:

Oponki serowe Celiko posypane cukrem pudrem.

STEP 1

Do miski przesiej koncentrat mąki, cukier wanilinowy wbij jajo i włóż twaróg.

STEP 2

Wyrób ciasto, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa.

STEP 3

Ciasto rozwałkuj i wytnij oponki (większe kółko szklanką a mniejsze najlepiej naparstkiem lub nakrętką). Oponki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.

STEP 4

Rozgrzej tłuszcz na patelni. Oponki smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż będą miały złoty kolor z dwóch stron. Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik, w celu pozbycia nadmiaru tłuszczu.

STEP 5

Gotowe posyp cukrem pudrem.

 

Enjoy!

Recommended products: