DROŻDŻOWE ROLLSY Z PIECZARKAMI
INGREDIENTS
- 1 opakowanie Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
- 25 g oleju
- 100 ml letniego mleka
- 8 pieczarek
- frying oil
- ulubione przyprawy, pieprz, sól
- 2 jajka (1 jajko do ciasta i 1 jajko do posmarowania ślimaków)
Recommended products:
STEP 1
Pieczarki pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami np. czosnkiem w proszku, ziołami prowansalskimi. Odstaw pieczarki do przestygnięcia.
STEP 2
Do miski przesyp koncentrat ciasta drożdżowego, dodaj olej, jajko, pół łyżeczki soli, wymieszaj łyżką. Następnie wlej letnie mleko i wyrabiaj ciasto łyżką, aż będzie gładkie. Ciasto może wydawać się rzadkie, ale po wyrośnięciu będzie delikatne i łatwo da się rozwałkować. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.
STEP 3
Piekarnik nagrzej do 180 °C. Po wyrośnięciu zagnieć ciasto parę razy, następnie wyłóż na stolnicę obsypaną np. mąką ryżową. Ciasto delikatnie rozwałkuj, podsypuj mąką. Wytnij nożem pasy, na każdy wyłóż przygotowane wcześniej pieczarki i zwiń w kształt ślimaka. Tak przygotowane „ślimaki” włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto roztrzepanym jakiem i piecz przez około 20 minut.
Enjoy!
Recommended products: