DROŻDŻOWE ROLLSY Z PIECZARKAMI

Drożdżowe rollsy z pieczarkami

INGREDIENTS

 

  • 1 opakowanie Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 25 g oleju
  • 100 ml letniego mleka
  • 8 pieczarek
  • frying oil
  • ulubione przyprawy, pieprz, sól
  • 2 jajka (1 jajko do ciasta i 1 jajko do posmarowania ślimaków)

Recommended products:

Drożdżowe rollsy z pieczarkami

STEP 1

Pieczarki pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i podsmaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami np. czosnkiem w proszku, ziołami prowansalskimi. Odstaw pieczarki do przestygnięcia.

STEP 2

Do miski przesyp koncentrat ciasta drożdżowego, dodaj olej, jajko, pół łyżeczki soli, wymieszaj łyżką. Następnie wlej letnie mleko i wyrabiaj ciasto łyżką, aż będzie gładkie. Ciasto może wydawać się rzadkie, ale po wyrośnięciu będzie delikatne i łatwo da się rozwałkować. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.

STEP 3

Piekarnik nagrzej do 180 °C. Po wyrośnięciu zagnieć ciasto parę razy, następnie wyłóż na stolnicę obsypaną np. mąką ryżową. Ciasto delikatnie rozwałkuj, podsypuj mąką. Wytnij nożem pasy, na każdy wyłóż przygotowane wcześniej pieczarki i zwiń w kształt ślimaka. Tak przygotowane „ślimaki” włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto roztrzepanym jakiem i piecz przez około 20 minut.

 

Enjoy!

Recommended products: