CYTRYNOWE MUFFINY Z KREMEM
INGREDIENTS
MUFFINS
- 1 opakowanie muffin klasycznych Celiko
- 2 eggs
- 100 ml oil
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
KREM
- sok i skórka z 1 dużej pomarańczy
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 150 g mascarpone
FRUŻELINA POMARAŃCZOWA
- 1 pomarańcza
- 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
Recommended products:
STEP 1
Dzień przed pieczeniem muffin, lub przynajmniej parę godzin wcześniej, przygotuj krem. Do miseczki wsyp żelatynę i zalej ją 2 łyżkami zimnej wody. Odstaw do napęcznienia. Przelej do garnka śmietankę i sok z pomarańczy, podgrzej, aż będą gorące. Zdejmij z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Przykryj śmietankę folią spożywczą i odstaw ją do lodówki na przynajmniej 6 godzin.
STEP 2
1 pomarańczę obierz ze skóry, tak aby pozostał sam miąższ. Przełóż go do garnka, zblenduj, a następnie zagotuj. W szklance wymieszaj skrobię z zimną wodą i wlej do gotującej się rozdrobnionej pomarańczy. Mieszaj aż powstanie gęsta frużelina. Pozostaw ją do ostygnięcia.
STEP 3
1 cytrynę i 1 pomarańczę sparz wrzątkiem. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Do miski przesyp mieszankę muffin klasycznych. Dodaj jajka, olej, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Przełóż przygotowane ciasto do papilotek – uzupełnij je do ¾ wysokości. Piecz około 25 minut. Po upieczeniu muffiny pozostaw do wystygnięcia.
STEP 4
Kiedy muffiny ostygną, wyciągnij z lodówki przygotowaną wcześniej śmietankę z sokiem pomarańczowym, dodaj mascarpone i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Wyciśnij krem na babeczki tak, aby w środku (w okręgu) powstała wolna przestrzeń. W wolne miejsce nałóż łyżeczkę frużeliny pomarańczowej.
Enjoy!
Recommended products: