CYTRYNOWE MUFFINY Z KREMEM

Cytrynowa muffinka z kremem pomarańczowym i frużeliną

INGREDIENTS

 

MUFFINS

  • 1 opakowanie muffin klasycznych Celiko
  • 2 eggs
  • 100 ml oil
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny

KREM

  • sok i skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 150 g mascarpone

FRUŻELINA POMARAŃCZOWA

  • 1 pomarańcza
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody

Recommended products:

Cytrynowa muffinka z kremem pomarańczowym i frużeliną

STEP 1

Dzień przed pieczeniem muffin, lub przynajmniej parę godzin wcześniej, przygotuj krem. Do miseczki wsyp żelatynę i zalej ją 2 łyżkami zimnej wody. Odstaw do napęcznienia. Przelej do garnka śmietankę i sok z pomarańczy, podgrzej, aż będą gorące. Zdejmij z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Przykryj śmietankę folią spożywczą i odstaw ją do lodówki na przynajmniej 6 godzin.

STEP 2

1 pomarańczę obierz ze skóry, tak aby pozostał sam miąższ. Przełóż go do garnka, zblenduj, a następnie zagotuj. W szklance wymieszaj skrobię z zimną wodą i wlej do gotującej się rozdrobnionej pomarańczy. Mieszaj aż powstanie gęsta frużelina. Pozostaw ją do ostygnięcia.

STEP 3

1 cytrynę i 1 pomarańczę sparz wrzątkiem. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Do miski przesyp mieszankę muffin klasycznych. Dodaj jajka, olej, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Przełóż przygotowane ciasto do papilotek – uzupełnij je do ¾ wysokości. Piecz około 25 minut. Po upieczeniu muffiny pozostaw do wystygnięcia.

STEP 4

Kiedy muffiny ostygną, wyciągnij z lodówki przygotowaną wcześniej śmietankę z sokiem pomarańczowym, dodaj mascarpone i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Wyciśnij krem na babeczki tak, aby w środku (w okręgu) powstała wolna przestrzeń. W wolne miejsce nałóż łyżeczkę frużeliny pomarańczowej.

 

Enjoy!

Recommended products: