CIASTO DYNIOWO-PIERNIKOWE
INGREDIENTS
- 2 mieszanki ciasta Piernik bezglutenowy Celiko
- 400 g dyni
- 4 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka – jeśli dynia ma dużo wody (dolać tylko, jeśli ciasto będzie za gęste)
- 50 g sugar
STEP 1
Dynię zetrzyj na tarce na małych oczkach. dodatkowo, jeśli będzie dużo wody, odciśnij ją.
STEP 2
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, następnie powoli wlewaj olej i ubijaj. Białka ubij ze szczyptą soli „na sztywno”.
STEP 3
Do mieszanki ciasta Piernik wsyp utartą dynię i wymieszaj, dodaj masę z żółtek oraz delikatnie, ale szybko wymieszaj.
STEP 4
Następnie dołóż masę z białek i ponownie dokładnie wymieszaj – masa nie powinna być płynna.
STEP 5
Przelać masę do keksówki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 6
Piecz około 80 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.