INGREDIENTS FOR THE DOUGH:
DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Celiko.

INGREDIENTS

 

INGREDIENTS FOR THE DOUGH:

  • 1 package Celiko yeast dough concentrate 200 g
  • 2 eggs
  • 150 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 tsp Celiko vanilla sugar
  • owoce

INGREDIENTS FOR THE CRUMBLE:

  • 1 tbsp potato starch
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
  • 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła

Recommended products:

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Celiko.

STEP 1

Do miski przesiej koncentrat mąki, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30 °C

STEP 2

Ciasto wyrabiaj mikserem przez ok. 3 minuty lub ręcznie, aż będzie gładkie, jednolite i błyszczące.

STEP 3

Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minuty.

STEP 4

Ciasto przełóż do foremki (średnio ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.

STEP 5

Z podanych w przepisie składników zagnieć kruszonkę.

KROK 6

Na cieście rozłóż owoce, a następnie posyp je kruszonką.

KROK 7

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 180 °C, około 30 min.

KROK 8

Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

Enjoy!

Recommended products: