CIASTO KRUCHE Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Ciasto kruche z owocami i budyniową pianką Celiko.

INGREDIENTS

 

INGREDIENTS FOR THE DOUGH:

  • 1 opakowanie koncentratu Ciasta kruchego Celiko (200 g)
  • 60 g zimnego masła lub margaryny
  • 4-5 łyżek stołowych wody

BUDYNIOWA PIANKA

  • 3 białka jaja
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Celiko
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego Celiko
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

DODATKI

  • 500 g świeżych malin lub innych ulubionych owoców
  • cukier puder

Recommended products:

Ciasto kruche z owocami i budyniową pianką Celiko.

STEP 1

Do miski przesiej koncentrat ciasta kruchego, dodaj margarynę i wodę. Następnie ugniataj ciasto.

STEP 2

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj margaryną lub masłem, oprósz mąką bezglutenową lub wyłóż dno papierem do pieczenia.

STEP 3

¾ ciasta rozwałkuj i wyklej nim formę i jej brzeg. Pozostałą część włóż do lodówki na 15 minut.

STEP 4

Ciasto podpiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez około 20 minut. Odczekać aż ciasto ostygnie.

STEP 5

Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli cukier wanilinowy oraz cukier puder.

KROK 6

Następnie powoli dodawaj proszek budyniowy, cały czas miksując, aby budyń się rozpuścił. Podczas dalszego miksowania powoli wlewaj olej, by składniki dobrze się połączyły a piana była sztywna.

KROK 7

Na podpieczony spód ciasta wyłóż ubitą pianę oraz owoce. Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta (wyjętą z lodówki).

KROK 8

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C przez około 30-40 minut.

KROK 9

Po upieczeniu ciasta, poczekaj do ostygnięcia i posyp je cukrem pudrem.

 

Enjoy!

Recommended products: