CEBULARZE

Cebularze drożdżowe Celiko.

INGREDIENTS

 

INGREDIENTS FOR THE DOUGH:

  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 2 eggs
  • 30 g vegetable oil
  • 50 ml milk
  • ¼ łyżeczki soli

FARSZ

  • 1 tbsp vegetable oil
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka maku
  • mleko do posmarowania brzegów cebularzy

Recommended products:

Cebularze drożdżowe Celiko.

STEP 1

Do miski przesiej koncentrat ciasta drożdżowego, dodaj jaja, mleko i sól – wyrabiaj mikserem lub dłońmi około 3 minuty, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

STEP 2

Odłóż ciasto do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

STEP 3

W czasie, kiedy ciasto wyrasta, przygotowuj nadzienie – cebule pokrój w grubą kostkę, na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, cukier i sól, duś do zarumienienia.

STEP 4

Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je jeszcze około 1 minutę. Następnie kształtuj płaskie bułeczki, zrób wgłębienie na środku i wyłóż farsz. Posyp cebularze makiem i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika, piecz około 20 minut.

 

Enjoy!

Recommended products: