CEBULARZE
INGREDIENTS
INGREDIENTS FOR THE DOUGH:
- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Celiko 200 g
- 2 eggs
- 30 g vegetable oil
- 50 ml milk
- ¼ łyżeczki soli
FARSZ
- 1 tbsp vegetable oil
- 3 średniej wielkości cebule
- 1 płaska łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka maku
- mleko do posmarowania brzegów cebularzy
Recommended products:
STEP 1
Do miski przesiej koncentrat ciasta drożdżowego, dodaj jaja, mleko i sól – wyrabiaj mikserem lub dłońmi około 3 minuty, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
STEP 2
Odłóż ciasto do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
STEP 3
W czasie, kiedy ciasto wyrasta, przygotowuj nadzienie – cebule pokrój w grubą kostkę, na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, cukier i sól, duś do zarumienienia.
STEP 4
Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je jeszcze około 1 minutę. Następnie kształtuj płaskie bułeczki, zrób wgłębienie na środku i wyłóż farsz. Posyp cebularze makiem i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika, piecz około 20 minut.
Enjoy!
Recommended products: