BISZKOPT Z JABŁKAMI GALARETKĄ 

Biszkopt z jabłkami i galaretką Celiko.

INGREDIENTS

 

BISZKOPT

  • 1 opakowanie koncentratu Ciasta biszkoptowego Celiko 200 g
  • 50 g sugar
  • 3 jaja
  • 1 tsp Celiko baking powder

JABŁKA Z GALARETKĄ

  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 2 opakowania Galaretki bez cukru o smaku cytrynowym Celiko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody

Recommended products:

Biszkopt z jabłkami i galaretką Celiko.

STEP 1

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej pół szklanki wody i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Pozostałą ilość wody zagotuj i rozpuść w niej galaretkę z 4 łyżkami cukru. Po rozpuszczeniu wlej galaretkę do jabłek i dokładnie wymieszaj. Jeśli jabłka są twarde, możesz je zblendować. Tak przygotowane jabłka pozostaw do ostygnięcia, nie dopuść jednak do całkowitego stężenia.

STEP 2

Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem. Następnie kolejno dodawaj żółtka, stale ubijając. W miseczce wymieszaj koncentrat ciasta biszkoptowego z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej go do naczynia z ubitą masą jajeczną. Delikatnie wymieszaj, a następnie przełóż do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej pergaminem.

STEP 3

Biszkopt piecz w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia, a następnie przekrój w poprzek na pół. Złóż ciasto. Na dolną warstwę biszkoptu wyłóż całą masę jabłkową, a następnie przykryj ją drugą warstwą biszkoptu. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

STEP 4

Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

 

Enjoy!

Recommended products: