PIZZA BEZGLUTENOWA

domowa pizza bezglutenowa z rukolą i pomidorkami

INGREDIENTS

 

INGREDIENTS FOR THE DOUGH:

  • 1 opakowanie koncentratu chleba ryżowego Celiko 200 g
  • 65 ml mleka
  • 110 ml wody
  • ½ łyżki stołowej oleju lub stopionego masła
  • 1 jajo

SKŁADNIKI NA PIZZĘ

  • Sos pomidorowy
  • Ser
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Recommended products:

domowa pizza bezglutenowa z rukolą i pomidorkami

STEP 1

Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę (110 ml) i mleko (65 ml; o temp. ok. 35 °C), ½ łyżki stołowej oleju/masła oraz 1 jajo. Całość wymieszać, po czym wyrabiać ręcznie lub mikserem ok. 5 min. Ciasto powinno być gęste.

STEP 2

Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

STEP 3

Górę ciasta posmarować delikatnie sosem pomidorowym. Ułożyć przygotowane składniki pizzy na ciasto. Całość posypać ulubionymi przyprawami i włożyć do rozgrzanego piekarnika.

STEP 4

Piec w temp. 200 °C, około 30-35 minut.

 

Enjoy!

Recommended products: