DŻEM OWOCOWY

Dżem owocowy Celiko.

SKŁADNIKI

 

  • Dżemofix 2:1 lub 3:1 – 1 opakowanie
  • 1 kg ulubionych owoców
  • 0,5 kg cukru (w przypadku użycia Dżemofixu 2:1) / 0,3 kg cukru (w przypadku użycia Dżemofixu 3:1)

Do wykonania przepisu polecamy:

Dżem owocowy Celiko.

KROK 1

Owoce umyć i osączyć na sicie. W zależności od owocu: wypestkować, usunąć szypułki, gniazda nasienne, obrać ze skórki, a większe owoce rozdrobnić.

KROK 2

Odważone (1kg) i oczyszczone owoce zmieszać z Dżemofixem a następnie zagotować ciągle mieszając.

KROK 3

Dodać 0,5 kg/ 0,3 kg cukru (w zależności od stosowanego Dżemofixu) i ponownie zagotować. Gotować jeszcze około 1-2 minuty/3 minuty mieszając.

KROK 4

Zdjąć z kuchenki i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wcześniej przygotowanych słoików i natychmiast szczelnie zamknąć. Odwrócić słoiki na ok. 10 min. do góry dnem.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: