DOMOWY MAKARON

Domowy makaron bezglutenowy

SKŁADNIKI

 

  • 1 opakowanie Uniwersalnej mieszanki mąk Celiko 200 g
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek wody
  • 1 łyżka oleju

Do wykonania przepisu polecamy:

Domowy makaron bezglutenowy

KROK 1

Mieszankę mąk przesiej na stolnicę, dodaj jajko, olej i 2-3 łyżki wody. Następnie zagnieć wszystkie składniki – jeśli ciasto jest twarde, dodaj więcej wody, aż do sklejenia składników. Ciasto uformuj w kulę.

KROK 2

Stolnicę oprósz skrobią ziemniaczaną lub mąką bezglutenową. Ciasto cienko rozwałkuj. Następnie zwiń je w rulon i pokrój na paski o dowolnej szerokości.

KROK 3

W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i ugotuj makaron – około 3 minut.

KROK 4

Makaron możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. z sosem a’la spaghetti bolognese czy ze zblanszowanymi świeżymi warzywami.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: