O NAS
Firma Celiko powstała w 1982 roku i jest firmą z całkowicie polskim kapitałem. Od początku swojej działalności specjalizuje się i doskonali w zakresie produkcji artykułów spożywczych, w szczególności suchych koncentratów spożywczych. Rozpoczęła swoją działalność od trudnej i pionierskiej produkcji, wymagającej ostrych reżimów produkcyjnych – produkcji pełnego asortymentu żywności dietetycznej dla diet eliminacyjnych – między innymi celiakii.
Założycielem firmy był dr inż. Zenon Kosicki. Jako pierwszy w Polsce, w oparciu o opracowane przez siebie receptury wytwarzał desery i ciasta bezglutenowe dla osób chorych na celiakię i produkty niskobiałkowe dla chorych na fenyloketonurię. Był twórcą nowatorskich linii technologicznych do suszenia sublimacyjnego (liofilizacji) oraz do produkcji wielosmakowych herbatek rozpuszczalnych i instantyzacji kakao.
O NAS
Firma Celiko powstała w 1982 roku i jest firmą z całkowicie polskim kapitałem. Od początku swojej działalności specjalizuje się i doskonali w zakresie produkcji artykułów spożywczych, w szczególności suchych koncentratów spożywczych. Rozpoczęła swoją działalność od trudnej i pionierskiej produkcji, wymagającej ostrych reżimów produkcyjnych – produkcji pełnego asortymentu żywności dietetycznej dla diet eliminacyjnych – między innymi celiakii.
Założycielem firmy był dr inż. Zenon Kosicki. Jako pierwszy w Polsce, w oparciu o opracowane przez siebie receptury wytwarzał desery i ciasta bezglutenowe dla osób chorych na celiakię i produkty niskobiałkowe dla chorych na fenyloketonurię. Był twórcą nowatorskich linii technologicznych do suszenia liofilizacyjnego oraz do produkcji wielosmakowych herbatek rozpuszczalnych
i instantyzacji kakao.
ROZWÓJ
Rozwój firmy Celiko konsekwentnie prowadził w kierunku produkcji żywności funkcjonalnej, tzw. „zdrowej” – opartej na naturalnych dodatkach, którego efektem było powstanie w 1998 roku nowego działu w firmie, zajmującego się produkcją naturalnych dodatków do żywności.
Podstawą produkcji naturalnych dodatków do żywności stanowią trzy linie technologiczne, oparte na procesach liofilizacji, suszenia rozpyłowego oraz granulacji ciśnieniowej.
Linie technologiczne CELIKO
Ciągłe i okresowe linie produkcyjne do
LIOFILIZACJI
Instalacja do
SUSZENIA
ROZPYŁOWEGO
Instalacja do
GRANULACJI
CIŚNIENIOWEJ
proszkowych dodatków
do żywności
ROZWÓJ
Rozwój firmy Celiko konsekwentnie prowadził w kierunku produkcji żywności funkcjonalnej tzw. „zdrowej” – opartej na naturalnych dodatkach, którego efektem było powstanie w 1998 roku nowego działu w firmie, zajmującego się produkcją naturalnych dodatków do żywności.
Podstawą produkcji naturalnych dodatków do żywności stanowią trzy linie technologiczne, oparte na procesach liofilizacji, suszenia rozpyłowego oraz granulacji ciśnieniowej.
Linie technologiczne CELIKO
Ciągłe i okresowe linie produkcyjne do LIOFILIZACJI
Instalacja do SUSZENIA ROZPYŁOWEGO
Instalacja do GRANULACJI CIŚNIENIOWEJ proszkowych dodatków do żywności.
JAKOŚĆ
System Zarządzania Bezpieczeństwem w firmie Celiko obejmuje wszystkie zidentyfikowane procesy podstawowe oraz dodatkowe. Zostały nim objęte wszystkie procesy produkcyjne i wyroby podczas nich wytwarzane.
Funkcjonujący System Zarządzania Bezpieczeństwem, zgodny z wymaganiami standardu FSSC 22000 (zakłady 1, 2 i 3) jest nieustannie doskonalony. Celiko posiada również certyfikat BIO oraz może prowadzić produkcję HALAL i koszerną.
PRODUKTY BEZGLUTENOWE
Celiko od 40 lat produkuje żywność bezglutenową – dla osób chorych na celiakię i na diecie bezglutenowej. Stale i ściśle współpracujemy ze stowarzyszeniami i grupami konsumenckimi wspierającymi rozwój ruchu bezglutenowego.
Posiadamy między innymi licencję na znaku Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – tzw. Przekreślony Kłos (znak AOECS).
KAMIENIE
MILOWE
CERTYFIKATY
dr ZENON KOSICKI
Dr inż. Zenon Kosicki urodził się w 1936 roku we wsi Dębe koło Czarnkowa jako jedno z 12-ściorga dzieci. Od wczesnych lat pracował w Stoczni Szczecińskiej jako spawacz, aby pomóc utrzymać rodzinę. Równocześnie uczył się w uzupełniającej szkole średniej. W 1957 roku rozpoczął studia na Wydziale Chemii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Po ukończeniu studiów przez 20 lat pracował na różnych stanowiskach w przemyśle spożywczym – najpierw w Zakładach Ziemniaczanych we Wronkach, a następnie w Centralnym Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego w Poznaniu. Był autorem 15 wdrożonych patentów i ponad 60 publikacji naukowych dotyczących głównie modyfikacji skrobi.
W 1982 roku otworzył własny zakład produkcyjny – „Celiko”. Jako pierwszy w Polsce, w oparciu o opracowane przez siebie receptury, wytwarzał desery i ciasta bezglutenowe (dla osób chorych na celiakię) i produkty niskobiałkowe (dla chorych na fenyloketonurię).
Był twórcą nowatorskich linii technologicznych: do suszenia sublimacyjnego (liofilizacji), do produkcji wielosmakowych herbatek rozpuszczalnych, do instantyzacji kakao. W 1972 roku Wydział Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej nadał Mu stopień doktora nauk technicznych. Zmarł w 2006 roku.
Dr Zenon Kosicki był nie tylko wspaniałym badaczem, innowatorem i przedsiębiorcą, ale także człowiekiem niezwykle wyczulonym na potrzeby młodzieży. Organizował turnieje sportowe, fundował stypendia i nagrody. Obok zaszczytnych tytułów Mistrza Techniki oraz odznaczeń państwowych i resortowych posiadał również Medal Jordana.
Dla upamiętnienia dr inż. Zenona Kosickiego od 2007 roku przyznawana jest coroczna nagroda Jego imienia dla najlepszego uczestnika Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności z województwa wielkopolskiego.