BAJADERKI
SKŁADNIKI
- ½ opakowania Ciasta biszkoptowego Celiko (lub resztki niewykorzystanego ciasta, zakalce, muffiny itp. – tak, aby wyszło 100 g sypkiego, rozdrobnionego ciasta)
- 2 łyżki kakao Cacao Natura (lub krem czekoladowy lub orzechowy)
- 2 łyżki margaryny
- garść rodzynek (w zależności od upodobań zalanych 50 ml rumu lub wody/soku)
- 10 herbatników
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Upieczone ciasto – np. biszkoptowe – rozdrobnij widelcem lub palcami w dużej misce.
W garnuszku roztop margarynę i wsyp kakao, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Rodzynki zalej rumem (lub wodą/sokiem) i odstaw na parę minut, a następnie odsącz.
KROK 2
Do miski z rozdrobnionym ciastem dodaj ostudzone kakao z margaryną, rodzynki (po odsączeniu – bez rumu/wody), drobno pokruszone herbatniki i powidła. Całość dokładnie wymieszaj, sprawdzając czy masa dobrze się klei. Jeśli nie, możesz dolać rum/wodę z rodzynek.
KROK 3
Bajaderki uformuj w dłoniach w kształt kuli zbliżonej wielkością do orzecha włoskiego. Gotową kulkę obtocz w wiórkach kokosowych.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy:
CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie Mieszanki do ciast korzennych Celiko 300 g
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 50 ml wody
- 500 g jabłek pokrojonych w kostkę (10×10 mm)
- ½ szklanki rozdrobnionych orzechów
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Zawartość torebki z koncentratem ciasta wysp do naczynia, dodaj jajka, wodę i olej. Całość wyrabiaj mikserem ok. 3 min.
KROK 2
Dodaj jabłka, orzechy i wymieszaj. Masę wylej do foremki 20 x 20 cm.
KROK 3
Wstaw ciasto do nagrzanego do temp. 180 °C piekarnika i piecz ok. 60 min.
KROK 4
Gotowe ciasto ostudź na kratce.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy:
CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie Mieszanki do ciast korzennych Celiko 300 g
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 50 ml wody
- 500 g jabłek pokrojonych w kostkę (10×10 mm)
- ½ szklanki rozdrobnionych orzechów
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Zawartość torebki z koncentratem ciasta wysp do naczynia, dodaj jajka, wodę i olej. Całość wyrabiaj mikserem ok. 3 min.
KROK 2
Dodaj jabłka, orzechy i wymieszaj. Masę wylej do foremki 20 x 20 cm.
KROK 3
Wstaw ciasto do nagrzanego do temp. 180 °C piekarnika i piecz ok. 60 min.
KROK 4
Gotowe ciasto ostudź na kratce.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy:
CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie Mieszanki do ciast korzennych Celiko 300 g
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 50 ml wody
- 500 g jabłek pokrojonych w kostkę (10×10 mm)
- ½ szklanki rozdrobnionych orzechów
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Zawartość torebki z koncentratem ciasta wysp do naczynia, dodaj jajka, wodę i olej. Całość wyrabiaj mikserem ok. 3 min.
KROK 2
Dodaj jabłka, orzechy i wymieszaj. Masę wylej do foremki 20 x 20 cm.
KROK 3
Wstaw ciasto do nagrzanego do temp. 180 °C piekarnika i piecz ok. 60 min.
KROK 4
Gotowe ciasto ostudź na kratce.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: