BISZKOPT Z JABŁKAMI GALARETKĄ
SKŁADNIKI
BISZKOPT
- 1 opakowanie koncentratu Ciasta biszkoptowego Celiko 200 g
- 50 g cukru
- 3 jaja
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Celiko
JABŁKA Z GALARETKĄ
- 4 średniej wielkości jabłka
- 2 opakowania Galaretki bez cukru o smaku cytrynowym Celiko
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka wody
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej pół szklanki wody i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Pozostałą ilość wody zagotuj i rozpuść w niej galaretkę z 4 łyżkami cukru. Po rozpuszczeniu wlej galaretkę do jabłek i dokładnie wymieszaj. Jeśli jabłka są twarde, możesz je zblendować. Tak przygotowane jabłka pozostaw do ostygnięcia, nie dopuść jednak do całkowitego stężenia.
KROK 2
Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem. Następnie kolejno dodawaj żółtka, stale ubijając. W miseczce wymieszaj koncentrat ciasta biszkoptowego z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej go do naczynia z ubitą masą jajeczną. Delikatnie wymieszaj, a następnie przełóż do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej pergaminem.
KROK 3
Biszkopt piecz w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia, a następnie przekrój w poprzek na pół. Złóż ciasto. Na dolną warstwę biszkoptu wyłóż całą masę jabłkową, a następnie przykryj ją drugą warstwą biszkoptu. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
KROK 4
Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: