PIZZA BEZGLUTENOWA
SKŁADNIKI
CIASTO
- 1 opakowanie koncentratu chleba ryżowego Celiko 200 g
- 65 ml mleka
- 110 ml wody
- ½ łyżki stołowej oleju lub stopionego masła
- 1 jajo
SKŁADNIKI NA PIZZĘ
- Sos pomidorowy
- Ser
- Warzywa
- Mięso
- Przyprawy
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę (110 ml) i mleko (65 ml; o temp. ok. 35 °C), ½ łyżki stołowej oleju/masła oraz 1 jajo. Całość wymieszać, po czym wyrabiać ręcznie lub mikserem ok. 5 min. Ciasto powinno być gęste.
KROK 2
Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
KROK 3
Górę ciasta posmarować delikatnie sosem pomidorowym. Ułożyć przygotowane składniki pizzy na ciasto. Całość posypać ulubionymi przyprawami i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
KROK 4
Piec w temp. 200 °C, około 30-35 minut.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: