CIASTO KRUCHE Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI
CIASTO
- 1 opakowanie koncentratu Ciasta kruchego Celiko (200 g)
- 60 g zimnego masła lub margaryny
- 4-5 łyżek stołowych wody
BUDYNIOWA PIANKA
- 3 białka jaja
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Celiko
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego Celiko
- ¼ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
DODATKI
- 500 g świeżych malin lub innych ulubionych owoców
- cukier puder
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Do miski przesiej koncentrat ciasta kruchego, dodaj margarynę i wodę. Następnie ugniataj ciasto.
KROK 2
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj margaryną lub masłem, oprósz mąką bezglutenową lub wyłóż dno papierem do pieczenia.
KROK 3
¾ ciasta rozwałkuj i wyklej nim formę i jej brzeg. Pozostałą część włóż do lodówki na 15 minut.
KROK 4
Ciasto podpiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez około 20 minut. Odczekać aż ciasto ostygnie.
KROK 5
Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli cukier wanilinowy oraz cukier puder.
KROK 6
Następnie powoli dodawaj proszek budyniowy, cały czas miksując, aby budyń się rozpuścił. Podczas dalszego miksowania powoli wlewaj olej, by składniki dobrze się połączyły a piana była sztywna.
KROK 7
Na podpieczony spód ciasta wyłóż ubitą pianę oraz owoce. Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta (wyjętą z lodówki).
KROK 8
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C przez około 30-40 minut.
KROK 9
Po upieczeniu ciasta, poczekaj do ostygnięcia i posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: