CIASTO
DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Celiko.

SKŁADNIKI

 

CIASTO

  • 1 opakowanie koncentratu Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 2 jaja
  • 150 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka Cukru wanilinowego Celiko
  • owoce

KRUSZONKA

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
  • 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła

Do wykonania przepisu polecamy:

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Celiko.

KROK 1

Do miski przesiej koncentrat mąki, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30 °C

KROK 2

Ciasto wyrabiaj mikserem przez ok. 3 minuty lub ręcznie, aż będzie gładkie, jednolite i błyszczące.

KROK 3

Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minuty.

KROK 4

Ciasto przełóż do foremki (średnio ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.

KROK 5

Z podanych w przepisie składników zagnieć kruszonkę.

KROK 6

Na cieście rozłóż owoce, a następnie posyp je kruszonką.

KROK 7

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 180 °C, około 30 min.

KROK 8

Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: