CIASTO
DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI
CIASTO
- 1 opakowanie koncentratu Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
- 2 jaja
- 150 ml mleka
- 30 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka Cukru wanilinowego Celiko
- owoce
KRUSZONKA
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
- 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Do miski przesiej koncentrat mąki, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30 °C
KROK 2
Ciasto wyrabiaj mikserem przez ok. 3 minuty lub ręcznie, aż będzie gładkie, jednolite i błyszczące.
KROK 3
Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minuty.
KROK 4
Ciasto przełóż do foremki (średnio ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
KROK 5
Z podanych w przepisie składników zagnieć kruszonkę.
KROK 6
Na cieście rozłóż owoce, a następnie posyp je kruszonką.
KROK 7
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 180 °C, około 30 min.
KROK 8
Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: