SERNIK NA ZIMNO

Sernik na zimno Celiko.

SKŁADNIKI

 

  • 1 opakowanie koncentratu Ciasta kruchego Celiko 200 g
  • 60 g masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mleka/wody
  • 3 opakowania dowolnej Galaretki bez cukru Celiko
  • 3 opakowania serków homogenizowanych

Do wykonania przepisu polecamy:

Sernik na zimno Celiko.

KROK 1

Z koncentratu ciasta, masła (lub oleju), jajka i mleka (lub wody; ilość mleka/wody zależy od wielkości żółtka) zagnieć ciasto.

KROK 2

Podziel ciasto na 3 części, w zależności od wielkości foremek, w których chcesz przygotować deser.

KROK 3

Ciasto wyłóż na natłuszczone foremki a następnie wstaw je na 10 mn. do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C.

KROK 4

Zagotuj 400 ml wody. Wsyp dwa opakowania galaretki przezroczystej o smaku owoców leśnych (lub galaretki cytrynowej bez cukru) i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

KROK 5

W dużej misce umieść serki waniliowe homogenizowane. Następnie przelej do nich przestudzoną galaretkę. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.

KROK 6

Odczekaj około 15 minut i następnie przelej lekko tężejącą masę serową na upieczone ciasto kruche w foremkach. Tak przygotowane foremki umieść w lodówce na kolejne 15 minut.

KROK 7

Przygotuj galaretkę, dodaj cukru według uznania – wsyp zawartość opakowania do 500 ml gorącej wody, mieszaj do rozpuszczenia się galaretki.

KROK 8

Gotową galaretkę odstaw, by przestygła i delikatnie stężała.

KROK 9

Galaretkę wylewaj na owoce dopiero wtedy, gdy całkowicie przestygnie i zacznie już lekko tężeć.

KROK 10

Następnie umieść deser kolejny raz w lodówce do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje. Po tym czasie sernik jest gotowy do jedzenia.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: