CIASTO DYNIOWO-PIERNIKOWE

Ciasto dyniowo-piernikowe Celiko.

SKŁADNIKI

 

  • 2 mieszanki ciasta Piernik bezglutenowy Celiko
  • 400 g dyni
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka – jeśli dynia ma dużo wody (dolać tylko, jeśli ciasto będzie za gęste)
  • 50 g cukru
Ciasto dyniowo-piernikowe Celiko.

KROK 1

Dynię zetrzyj na tarce na małych oczkach. dodatkowo, jeśli będzie dużo wody, odciśnij ją.

KROK 2

Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, następnie powoli wlewaj olej i ubijaj. Białka ubij ze szczyptą soli „na sztywno”.

KROK 3

Do mieszanki ciasta Piernik wsyp utartą dynię i wymieszaj, dodaj masę z żółtek oraz delikatnie, ale szybko wymieszaj.

KROK 4

Następnie dołóż masę z białek i ponownie dokładnie wymieszaj – masa nie powinna być płynna.

KROK 5

Przelać masę do keksówki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 6

Piecz około 80 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

 

Smacznego!