ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA PIERNIKOWE
SKŁADNIKI
CIASTO
- opakowanie koncentratu ciasta kruchego Celiko 200 g
- 2 jaja
- 3 łyżki oleju (ok. 15 g)
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (wg. uznania)
- 1 łyżka miodu
LUKIER
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Do miski przesiej koncentrat ciasta kruchego i przyprawę do piernika. Następnie wbij jaja, wlej olej i miód. Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 3 min (jeśli wyrabiasz ręcznie – wyrabiaj do momentu, aż powstanie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
KROK 2
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Z gotowej masy urywaj niewielkie kęsy i wilgotnymi rękoma formuj kulki, spłaszcz i połóż na blaszce do pieczenia. Ciasteczka układaj w odległości min. 1 cm od siebie, aby po wyrośnięciu się nie stykały. Piecz ok. 10 minut w temp. 180°C.
KROK 3
Przygotuj lukier. Wsyp cukier puder do kubeczka, dolewaj do niego małymi porcjami gorącą wodę i mieszaj, aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Gotowe pierniczki posmaruj lukrem.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: