PIZZA BEZGLUTENOWA

domowa pizza bezglutenowa z rukolą i pomidorkami

SKŁADNIKI

 

CIASTO

  • 1 opakowanie koncentratu chleba ryżowego Celiko 200 g
  • 65 ml mleka
  • 110 ml wody
  • ½ łyżki stołowej oleju lub stopionego masła
  • 1 jajo

SKŁADNIKI NA PIZZĘ

  • Sos pomidorowy
  • Ser
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Do wykonania przepisu polecamy:

domowa pizza bezglutenowa z rukolą i pomidorkami

KROK 1

Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę (110 ml) i mleko (65 ml; o temp. ok. 35 °C), ½ łyżki stołowej oleju/masła oraz 1 jajo. Całość wymieszać, po czym wyrabiać ręcznie lub mikserem ok. 5 min. Ciasto powinno być gęste.

KROK 2

Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

KROK 3

Górę ciasta posmarować delikatnie sosem pomidorowym. Ułożyć przygotowane składniki pizzy na ciasto. Całość posypać ulubionymi przyprawami i włożyć do rozgrzanego piekarnika.

KROK 4

Piec w temp. 200 °C, około 30-35 minut.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: