MINI-BUŁECZKI Z SOSEM
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Celiko 200 g
- 2 jajka
- 30 g oleju
- 2 łyżeczki przyprawy z suszonych pomidorów
- 2 szczypty czosnku w proszku
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich do ciasta/do posypania
- dodatkowo: szpinak z serem feta, sos boloński lub żółty ser
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Koncentrat ciasta przesiej do miski, wymieszaj dokładnie z jajkami, olejem i przyprawami. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeśli chcesz, aby ciasto szybciej wyrosło, postaw miskę przy rozgrzewającym się piekarniku (do temp. 180°C).
KROK 2
Po wyrośnięciu ciasto wymieszaj jeszcze raz. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją na grubość około 1 cm. Szklanką wytnij okręgi, a na środek każdego z nich wyłóż ulubione dodatki. Zwiń ciasto, formując niewielkie bułeczki.
KROK 3
Tak przygotowane bułki układaj obok siebie na blaszce. Aby po upieczeniu były pięknie zarumienione, możesz posmarować je niewielką ilością oleju. Bułki piecz przez 20 minut w temp. 180°C.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: