JAGIELNIK
SKŁADNIKI
SPÓD CIASTA
- 200 g daktyli
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
- 30 g kakao naturalnego Cacao Natura Celiko
- 200 g migdałów
MASA JAGLANA
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 100 g migdałów
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka Cukru wanilinowego Celiko
- 3 szklanki wody
POLEWA
- 200 g daktyli
- orzeszki arachidowe solone
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
Przygotuj spód ciasta. 200 g daktyli zalej wrzątkiem i odczekaj 15 minut. Do miski wrzuć pozostałe składniki i zblenduj. Następnie wlej 2 łyżki wody, w której były daktyle i dodaj daktyle odsączone z reszty wody – całość zmiksuj do połączenia składników. Powstają masę, rozłóż równomiernie na dnie tortownicy o średnicy ok. 20 cm.
KROK 2
Do garnka wlej 3 szklanki wody, cukier i cukier wanilinowy, wsyp kaszę jaglaną oraz posiekane migdały. Wymieszaj całość i gotuj do wchłonięcia całej wody. Ostudź kaszę i zblenduj ją na gładką masę. Wyłóż ją równomiernie na wcześniej przygotowany spód.
KROK 3
Daktyle przygotowane na polewę (200 g) zalej wrzącą wodą. Po 15 minutach odcedź je z wody i miksuj. Podczas miksowania dodawaj po łyżce wody, w której moczyły się daktyle, aż powstanie masa możliwa do rozsmarowania na warstwie jaglanej. Wyłóż polewę na warstwę jaglaną. Tak przygotowane ciasto możesz posypać solonymi orzeszkami arachidowymi.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: