MUS ANANASOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

Deser - mus ananasowy z bitą śmietaną

SKŁADNIKI

 

  • 200 g ananasa z puszki
  • 23 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 6 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • 120 g śmietanki 30 %
  • 175 ml wody schłodzonej do temp. 5 °C
  • 1 opakowanie Śnieżynki Celiko
  • 1 opakowanie Ananasa liofilizowanego FRUPP 15 g

Do wykonania przepisu polecamy:

Deser - mus ananasowy z bitą śmietaną

KROK 1

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Ananasa pokrój w kostkę i zagotuj w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Gotuj, aż zmięknie, a następnie zblenduj na gładką masę. Ponownie zagotuj i wymieszaj z żelatyną. Odstaw do przestudzenia (nie dopuścić do stężenia).

KROK 2

Kiedy masa ananasowa przestygnie, ubij mocno schłodzoną śmietankę na 3/4 (tzn. nie do całkowitego ubicia, ale tak aż będą widocznie ślady miksera, które po chwili znikają). Jedną łyżkę musu ananasowego dodaj do śmietanki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj łyżka po łyżce mus do śmietanki, cały czas miksując. Gotowy mus przelej do pucharków i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

KROK 3

Do wysokiego naczynia wlej 175 ml wody schłodzonej do temperatury poniżej 5 °C. Zawartość opakowania Śnieżynki powoli wsyp do wody i miksuj około 5 minut. Porcję przygotowanej Śnieżynki wyłożyć na mus bezpośrednio przed podaniem. Ozdobić cząstkami liofilizowanego ananasa.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: