MUFFINY Z KREMEM BROKATOWYM
SKŁADNIKI
MUFFINY
- ½ opakowania koncentratu Mieszanki do ciast korzennych Celiko 300 g
- 2 jajka
- 130 ml oleju
- 50 ml mleka
KREM
[krem należy przygotować dzień wcześniej]
- 125 ml śmietanki 36%
- 75 g białej czekolady
- 100 g serka mascarpone
- czerwony barwnik spożywczy
- brokat jadalny (opcjonalnie)
Do wykonania przepisu polecamy:
KROK 1
W garnku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Zdejmij naczynie z kuchenki, dodaj pokrojoną drobno czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. W tym momencie możesz dodać również barwnik i dokładnie wymieszać. Masę przelej do miski, przykryj folią spożywczą, aby folia dotykała masy (w ten sposób nie powstanie kożuch). Odstaw do lodówki na kolejny dzień.
KROK 2
Drugiego dnia do zimnej czekoladowej masy dodaj schłodzone mascarpone i ubijaj, aż uzyskasz gęsty krem.
KROK 3
Aby upiec muffiny, rozgrzej piekarnik do 180 °C. Do miski wsyp koncentrat ciasta (mieszanka do ciast korzennych), dodaj 2 jajka, olej i mleko. Wymieszaj (lub miksuj) składniki aż do połączenia. Przełóż ciasto do papilotek i piecz przez 30 minut.
KROK 4
Kiedy muffiny ostygną, ozdób je kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki. Na koniec obsyp je jadalnym brokatem.
Smacznego!
Do wykonania przepisu polecamy: